MANAGEMENTUL CALITĂŢII ÎN EDUCAŢIE – MANAGEMENT DE PROIECT – DEZVOLTARE PROFESIONALĂ ŞI MANAGEMENTUL CARIEREI – MARKETING EDUCAŢIONAL (ISBN 978-606-92723-9-8)


Autori: Gabriela Carmen OPROIU, Alina CRIŞAN (Managementul calităţii în educaţie),
Mihnea COSTOIU, Tudor STANCIU (Management de proiect),
Maria CARCEA, Ioana STANCU (Dezvoltare profesională şi managementul carierei),
Merima PETROVICI, Teodora CHICIOREANU ( Marketing educaţional)

Anul apariţiei: 2011

Nr. pagini: 175

ISBN: 978-606-92500-6-8

Domeniu:  Curs universitar

Disponibilitate: La cerere

Citește câteva pagini

Despre carte: În actualul context mondial în care organizaţiile şi membrii acesteia sunt supuşi unor provocari ce impun schimbări rapide, adaptări şi transformări radicale, când progresul tehnologic şi al sistemelor informatice se află în plin avânt, este evident că rolul şi responsabilităţile educaţiei devin fundamentale. Şcoala, devine astfel, o organizaţie cu reguli precise, bine fundamentate.

În spaţiul european, educaţia reprezintă o preocupare permanentă a guvernelor din toate Statele Membre, însă structura sistemelor de educaţie diferă considerabil de la ţară la ţară. Uniunea Europeană nu are o politică comună în domeniul formării profesionale, ci dimpotrivă, rolul ei este de a crea un sistem de cooperare reală între Statele Membre prin menţinerea dreptului fiecărui Stat Membru de a decide asupra conţinutului şi organizării sistemelor de educaţie şi formare.

Reforma învăţământului românesc a inclus şi până acum elemente de asigurare a calităţii în educaţie, dar avînd în vedere situaţia mondială şi europeană, asigurarea calităţii devine prioritate naţională.

Schimbările de pe piaţa muncii, şomajul, creşterea continuă a informaţiilor despre slujbe şi traseul educaţional creează confuzie, indecizie şi dezinformare pentru tineri în ceea ce priveşte alegerea propriului drum în carieră. Cea mai mare dilemă o au elevii de gimnaziu care sunt în situaţia de a alege următorul pas în educaţie, care poate determina viitoarea viaţă profesională. Elevii din ultimul an sunt presaţi de termene limită şi adesea aleg, în ultimul moment, şcoala la care vor să meargă. Aceasta este o situaţie extrem de nefavorabilă cel puţin din două motive. În primul rând, decizia este luată prea repede şi bazată pe puţine informaţii. În al doilea rând, decizia se poate dovedi neadecvată pentru planurile profesionale, pentru că de multe ori tinerii aleg o şcoală, nu o slujbă. Iar experţii în acest domeniu spun că trebuie selectată o slujbă mai intâi, ceea ce înseamnă că elevul trebuie să ştie (mai mult sau mai puţin) ce vrea să facă în viitor şi să aibă o imagine a viitoarei munci într-o anumită slujbă şi abia apoi să se gândească ce şcoală îl poate sprijini în realizarea planurilor profesionale.