UN OM ÎNTRE OAMENI. MARTIN BERCOVICI. IN MEMORIAM (ISBN 978-606-92500-3-7)


Autori: Alexandru Cesar IONESCU, Mihai OLTENEANU, Costin RUCĂREANU

Anul apariţiei: 2010

Nr. pagini: 240

ISBN: 978-606-92161-3-7

Domeniu: Biografii

Disponibilitate: La cerere
Citește câteva pagini

Despre carte: S-au împlinit o sută de ani de la naşterea academicianului Martin Bercovici şi treizeci şi unu de ani de la trecerea sa în nefiinţă. Numele lui se află înscris în galeria marilor personalităţi ale energeticii româneşti, fiind cunoscut de mai multe generaţii de studenţi şi ingineri care şi-au făcut studiile superioare la Politehnica Bucureşti, dar şi de energeticieni din ţară şi din străinătate. În timpul vieţii s-a bucurat de recunoaşterea meritelor sale – ca om de ştiinţă, profesor universitar şi inginer practician, – din partea studenţilor, colaboratorilor şi savanţilor, a celor mai înalte autorităţi ale statului român şi din alte ţări.

Foştii lui studenţi, colaboratori şi persoanele care l-au cunoscut nu l-au uitat nici după decenii de la trecerea în nefiinţă şi l-au omagiat de mai multe ori în ţara în care s-a născut şi a trăit, dăruindu-se cu toată capacitatea lui pentru propăşirea economică şi bunăstarea populaţiei din care s-a ridicat. A fost omagiat şi în ţara strămoşilor săi, pe care ei au părăsit-o cu două milenii în urmă, din cauza cotropitorilor romani, reînviată prin strădania fiilor săi răspândiţi în toată lumea: Ţara Sfântă Statul Israel.

Cu ocazia centenarului naşterii sale, un grup de foşti studenţi ai săi, deveniţi personalităţi în electroenergetica românească, dar şi din alte ţări ale lumii ca Anglia, Franţa, USA, Israel, Germania, au hotărât să adune toate documentele existente şi mărturiile verbale ale celor care l-au cunoscut, cu care a colaborat la catedră sau în producţie, într-un volum în care să prezinte viaţa şi opera maestrului.

            Această lucrare monografică, întocmită ca urmare a unor cercetări ştiinţifice, constituie un „dosar” cu probe care atestă valoarea naţională şi internaţională a celui omagiat.