978-606-8636-57-3 * Dobrogea în documente diplomatice românești (1878-1884)


Editori: prof. univ. dr. Valentin CIORBEA, dr. Florina STAN

Anul apariţiei: 2018

Nr. pagini: 166 pagini

ISBN: 978-606-8636-57-3

Domeniu: Istorie

Disponibilitate: La cerere (30 lei)

Citește câteva pagini 

Despre carte:   Ideea realizării unui volum de documente privind Dobrogea anilor 1878-1884 s-a conturat în primăvara anului 1980 când studiam în Arhiva Diplomatică a Ministerului de Externe altă perioadă din istoria provinciei transdunărene. Întâmplarea a făcut ca într-o zi custodele sălii să-mi aducă un dosar din 1878 referitor la Dobrogea. Atunci mi-am dat seama de valoarea şi importanţa documentelor existente în Arhiva Diplomatică. Motive diverse au amânat proiectul 38 de ani.

Împlinirea a 140 de ani de la Unirea Dobrogei la România în anul 2018 a constituit motivul principal de a purcede la cercetarea documentelor diplomatice şi depistarea izvoarelor referitoare la provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră în preajma instalării şi în primii ani de administraţie românească. La rugămintea noastră şi-a asumat cercetarea fondurilor fostul nostru student, dr. Florin Stan, consilier în cadrul Arhivei Diplomatice. Documentele depistate au fost procesate de doctoranzii Cornelia-Elena Bobe şi Dragoş Sichigea din Şcoala Doctorală de Ştiinţe Umaniste, domeniul Istorie, a Universităţii „Ovidius” din Constanţa. Deşi s-a obţinut ISBN-ul de la Editura Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România încă din noiembrie 2018, din motive obiective, volumul nu a putut fi trimis la tipar. Am decis să-l amânăm şi să-l publicăm anul acesta, cu prilejul împlinirii a 141 de ani de la Unirea Dobrogei la România. între timp s-au mai depistat şi alte documente care au fost incluse chiar dacă exced limitele cronologice stabilite iniţial.

Proiectul Dobrogea în documente diplomatice româneşti 1878-1884 se realizează în parteneriat între Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi ziarul „Ziua de Constanţa”, cotidianul de cel mai larg interes în rândul cetăţenilor constănţeni şi nu numai, care a iniţiat activităţi culturale dedicate Zilei Dobrogei, instituită la 14 noiembrie prin Legea 230/2015 de către Parlamentul României.

După cum, distinsul cititor va putea constata parcurgând volumul, cele 73 de documente completează prin informaţiile pe care le conţin răspunsul la întrebarea: Ce ştia guvernul Ion C. Brătianu, mai precis Ministerul de Externe, despre starea problematicii Dobrogei în intervalul iulie 1878 -1884?

Istoric, sau pur şi simplu pasionat de trecutul străvechii noastre regiuni dintre Dunăre şi Marea Neagră, va putea remarca aplecându-se asupra lucrării valoarea documentelor reunite din surse interne şi externe în fondurile arhivistice diplomatice româneşti care aduc multe şi importante informaţii inedite privind starea regiunii referitoare la populaţie, tema emigrărilor şi imigrărilor din provincie, situaţia frontierei sudice a Dobrogei, „criza Axab-Tabia”, date economice şi financiare ş.a.

Aceste testimonii şi cele ce vor fi publicate anul viitor constituie un puternic argument nu numai pentru editarea lor, dar şi o obligaţie de a rescrie şi completa istoria Dobrogei în primii ani ai administraţiei româneşti, când s-a pregătit şi s-a trecut la implementarea proiectului amplu de integrare şi modernizare a regiunii dintre Dunăre şi Marea Neagră în consens cu societatea românească.

Prof.univ.dr. Valentin Ciorbea,

Membru corespondent A.O.Ş.R.

3 noiembrie 2019