978-606-8636-07-8 * FEREASTRĂ DE OPORTUNITĂȚI ȘI PROVOCĂRI PENTRU ROMÂNIA


Autori: Prof. univ. dr. Nicolae DĂNILĂ

Anul apariţiei: 2015

Nr. pagini:320

ISBN:978-606-8636-07-8

Domeniu: Economie

Disponibilitate:

Citește câteva pagini

Despre carte: Europa rămâne cea mai mare economie din lume. Ea reprezintă unul din pilonii de bază ai sistemului global; am putea afirma că ceea ce se întâmplă în Europa defineşte în mare măsură cum va evolua şi funcţiona lumea. Situaţia din Europa priveşte lumea întreagă datorită ponderii, influenţei şi importanţei sale.
Uniunea Europeană (U.E.) se conturează mai mult prin fragmentare, în loc de integrare şi expansiune; se menţin tensiuni şi se amplifică interesul naţional şi protecţionismul. Unde este acel “final goal” care să demonstreze “unitate în diversitate” în plină acţiune?
Suntem de acord că U.E. şi Euro sunt creaţii ale unor decizii politice. De aceea ele vor exista “by all means”. De aici o posibilă concluzie: problemele apărute sau adâncite de actuala criză se vor rezolva prin soluţii în urma unor decizii politice. Dimensiunile politice şi sociale devin mai importante decât cele economice şi financiare. Programele de austeritate neacompaniate de strategii, politici şi programe de dezvoltare economică se dovedesc a fi în detrimental economiilor naţionale pe termen mediu şi lung, ele generând recesiune, şomaj şi datorie suverană nesustenabilă.
Conceptul European continuă să fie fluid: UE este o zonă care promovează mişcarea liberă a capitalurilor, mărfurilor şi forţei de muncă, dar exclude unele ţări europene; este o uniune monetară (Zona Euro), dar exclude ţări membre ale UE (membre deja ale zonei circulaţiei libere a capitalurilor şi forţei de muncă); are parlament, dar politica externă şi de apărare rămâne la nivel naţional (cum spunea George Friedman: “este obsedată de viitorul ei şi este paralizată de trecutul ei”).
Am inclus în această carte o parte din ideile exprimate de mine cu ocazia unor evenimente publice oficiale, bazându-mă pe experiența acumulata de pe pozițiile de bancher comercial și de bancher central. Am considerat aceste idei ca fiind, în primul rând, oportunităţi cu avantaj competitiv, dar şi priorităţi ale României generate de procesele şi fenomenele europene şi mondiale din perioada 2007-2014. Unele din ele au fost analizate şi luate în considerare, altele au fost irosite.
Mai avem încă fereastra deschisă pentru acţiune. Lumea se mişcă şi se transformă rapid. Important să ne menţinem cu privirea către viitor.