Autori: Ioan CATARAMĂ, Eugen GHIŢĂ, Eugen ROŞCA, Ştefan BURCIU
Anul apariţiei: 2011
Nr. pagini: 90
ISBN: 978-606-8371-51-1
Domeniu: Curs universitar
Disponibilitate: La cerere
Despre carte: Maşinile de ridicat şi transportat se pot clasifica în funcţie de mai multe criterii. Unul din aceste criterii este principiul de funcţionare, care permite gruparea acestor utilaje în două clase importante:
– maşini şi instalaţii cu acţiune continuă – deplasează materialele în flux continuu, pe traiectorii fixe, cu încărcare şi descărcare în mers;
– maşini şi instalaţii cu funcţionare ciclică (periodică, discontinuă) – deplasează materiale între două puncte, cu intervale de staţionare pentru încărcare şi/sau descărcare.
Un alt criteriu de clasificare îl reprezintă sistemul pentru transmiterea forţelor de tracţiune de la motor la sistemul purtător. Conform acestui criteriu maşinile pot fi cu:
– transmisie flexibilă (elastică), prin lanţuri, bandă din cauciuc sau cabluri;
– transmisie rigidă cu angrenaje cu roţi dinţate sau transmisie hidraulică şi roţi motoare cu pneu, bandaj elastic sau bandaj metalic;
– fără sistem de transmisie: mese sau site vibratoare, jgheaburi de transport printr-un curent de fluid – instalaţiile de transport prin conducte, de tip hidraulic sau pneumatic.