MECANICA MATERIALELOR (ISBN 978-606-8371-41-2)


Autori:  Paul Doru BÂRSĂNESCU, Dan Mihai CONSTANTINESCU, Nicolae FAUR

Anul apariţiei: 2011

Nr. pagini: 104

ISBN: 978-606-8371-41-2

Domeniu:  Curs universitar

Disponibilitate: La cerere

Citește câteva pagini

Despre carte:   Mecanica Materialelor face parte din grupul de discipline numit Mecanica solidului deformabil, care mai cuprinde discipline ca Teoria Elasticității, Teoria Plasticității etc. Toate aceste discipline cuprind o parte teoretică și una experimentală. Partea experimentală se ocupă cu încercarea materialelor în vederea determinării caracteristicilor lor fizice (elastice și mecanice), determinarea comportării materialelor în anumite condiții de mediu și solicitare, verificarea părții teoretice etc. Partea teoretică se ocupă cu modelarea matematică a comportării materialelor.

Corpurile pot fi clasificate în funcţie de forma lor. Această clasificare nu are numai un scop didactic. Pentru fiecare categorie de corpuri există relaţii specific de calcul.

Modelul clasic, care stă la baza Rezistenţei Materialelor şi a Teoriei Elasticităţii, este adecvat comportării oţelului (materialul cel mai utilizat material în construcţia de maşini) solicitat în domeniul de proporţionalitate, dar şi altor materiale care au o comportare similară.