AGENȚI ENERGETICI (ISBN 978-606-8371-16-0)


Autori:  Eduard MINCIUC, Petre BLAGA

Anul apariţiei: 2011

Nr. pagini: 63

ISBN: 978-606-8371-16-0

Domeniu:  Curs universitar

Disponibilitate: La cerere

Citește câteva pagini

Despre carte:   Fluidele, în general, reprezintă medii continue, izotrope și omogene care au proprietatea de a lua forma volumului în care se găsesc, sub influența unui câmp de forțe exterioare. De asemenea, în stare de repaus, ele exercită numai tensiuni normale, respectiv presiuni. Fluidele se împart în lichide și gaze, în care se includ și vaporii fluidelor condensabile.

Lichidele se caracterizează prin volum determinat, care în cantități mici capătă formă sferică (datorită forțelor de tensiune superficială), iar în cantități mari iau forma vasului și prezintă o suprafață liberă. Lichidele sunt practic fluide incompresibile.

Gazele opun o rezistență foarte mică la schimbarea formei, au o fluiditate mult mai mare ca a lichidelor și tind să ocupe integral volumul pe care îl au la dispoziție, fără a mai forma o suprafață liberă. Gazele și vaporii sunt fluide compresibile. O gamă relativ separată o constituie amestecurile de gaze sau lichide (miscibile sau nu) ale căror proprietăți se tratează în mod separat, funcție de proprietățile specifice ale componentelor.