REŢELE LOCALE DE CALCULATOARE (ISBN 978-606-8371-15-3)


Autori:  Nicolae ŢĂPUŞ, Răzvan RUGHINIŞ

Anul apariţiei: 2011

Nr. pagini: 136

ISBN: 978-606-8371-15-3

Domeniu:  Curs universitar

Disponibilitate: La cerere

Citește câteva pagini

Despre carte: În ultimele două decenii am asistat la o evoluție spectaculoasă a rețelelor de calculatoare. Acest lucru a dus la dezvoltarea unor noi tehnologii de rețea care fac posibile viteze din ce în ce mai ridicate, precum și performanțe crescute de calitate a serviciilor.

A fost parcursă o cale lungă de la proiectul de cercetare ce urmărea conectarea unor baze militare americane printr-o legătură de date și casa IP din San Jose, o casă în care fiecare mic dispozitiv casnic, de la aragaz și frigider până la televizor, pot fi controlate ușor la distanță printr-o interfață web. Odată cu trecerea timpului, aria de folosire a rețelelor s-a extins treptat, transformându-se dintr-un subiect de speculații și rămâne SF în anii ’70 și ’80 într-o realitate cotidiană. Zilnic folosim telefonia mobilă, fără să ne gândim că în spatele acestui serviciu este o rețea de date. Televiziunea a fost regândită pentru a folosi avantajele noilor tehnologii din rețelele de calculatoare, astfel că multe țări au un serviciu de televiziune integral digitală. Jocurile de calculator au schimbat modul de folosire a timpului liber la începutul anilor ’90, iar rețelele de calculatoare au transformat jocurile de rețea într-una dintre cele mai populare forme de petrecere a timpului liber.

Termenul de rețea de calculatoare este adesea folosit pentru a sublinia noțiunea de conectivitate, și nu pe cea de calculator, deoarece multe dintre tehnologiile tratate în cărțile de rețele nu se referă doar la PC-uri, ci la un mediu mult mai general ce poate include agende electronice, imprimante, dar și telefoane sau televizoare. Totuși, în prezent termenul de rețele de calculatoare se referă cel mai adesea la rețelele de PC-uri, datorită multitudinii de soluții disponibile pentru acestea precum și a libertății de alegere oferite utilizatorilor.