BAZE DE DATE ONLINE (ISBN 978-606-8371-13-9)


Autori:  Florin RĂDULESCU, Alexandru BOICEA

Anul apariţiei: 2011

Nr. pagini: 92

ISBN: 978-606-8371-13-9

Domeniu:  Curs universitar

Disponibilitate: La cerere

Citește câteva pagini

Despre carte:  Istoria bazelor de date relaționale începe în 1970 odată cu publicarea articolului lui Edgar Frank Codd „A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks” care descrie modelarea datelor sub formă de relații (termen matematic, reprezentarea intuitivă a unei relații fiind o tabelă) și operațiile de bază cu acestea.

A durat aproape 10 ani până la apariția primelor sisteme de gestiune a bazelor de date (SGBD) bazate pe acest model, timp în care s-au dezvoltat algoritmi și metode de a realiza în timp util operațiile cu tabele.

O serie de firme prestigioase au investit în cercetări privind modelul relațional al datelor, printre acestea numărându-se și IBM care a lansat în anii ’70 dezvoltarea unui prototip de cercetare numit System R. În cadrul acestui sistem – care nu a fost niciodată comercializat ca atare, fiind folosit doar ca instrument de cercetare – a fost dezvoltat și un limbaj de cereri prin care utilizatorul interacționa cu datele din baza de date numit SEQUEL (de la Structured English-like Query Language) redenumit apoi din motive comerciale SQL. System R a fost tatăl sistemului DB2 pe care IBM îl comercializează și în momentul actual.