Autori: Paula RAICA
Anul apariţiei: 2011
Nr. pagini: 64
ISBN: 978-606-8371-23-1
Domeniu: Curs universitar
Disponibilitate: La cerere
Despre carte:
Modelele şi simularea au fost întotdeauna o parte esenţială a experienţei umane – sunt mijloace de a trata realitatea. Oamenii au utilizat întotdeauna modele mentale pentru a înţelege mai bine realitatea, pentru a face planuri, pentru a considera diferite posibilităţi, pentru a încerca alternative sau pentru ca să se convingă că unele idei nu pot fi realizate.
Chiar din timpuri mai vechi, clădirile sau maşinile au fost mai întâi testate pe modele mai mici înainte să fie construite la scală mare. Jocurile copiilor sunt simulări ale lumii adulţilor – utilizând modele de oameni, obiecte sau animale.
În zilele noastre, modelarea proceselor este mult utilizată de la sinteza şi proiectarea instalaţiilor, până la planificarea operaţiilor, monitorizarea şi controlul proceselor. Creşterea calităţii produselor, a siguranţei în utilizare, necesită o îmbunătăţire continuă a modelelor proceselor în timp minim şi cu cost minim. Odată cu creşterea complexităţii proceselor, formularea unor modele adecvate a devenit o sarcină care necesită un timp îndelungat şi cunoştinţe multidisciplinare. Literatura de specialitate referitoare la modelarea proceselor se concentrează de obicei asupra determinării şi rezolvării unor ecuaţii matematice.
Modelarea matematică este arta transformării problemelor dintr-o arie de aplicaţie într-o formulare matematică a cărei analiză teoretică şi numerică va furniza detalii şi răspunsuri la aspecte referitoare la aplicaţia originală.
Studiul modelării matematice este un pas important de la pregătirea matematică de bază la experienţa în matematică orientată spre aplicaţii şi permite celui care o stăpâneşte să facă faţă provocărilor culturii tehnologice moderne.