978-606-8636-21-4 * ISTORIA ASOCIAŢIEI OAMENILOR DE ŞTIINŢĂ DIN ROMÂNIA 1956 – 1996

Autori: Ioan SCURTU, Corneliu Mihail LUNGU

Anul apariţiei: 2016

Nr. pagini: 360 pagini

ISBN: ISBN 978-606-8636-21-4

Domeniu: Biografii

Disponibilitate: În stoc (30 lei)

Citește cartea

Despre carte: Cartea de faţă prezintă istoria Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă de la constituirea sa în 1956 până la schimbarea denumirii în Academia Oamenilor de Şţiinţă din România în 1996.

În cele patru decenii, omenirea a parcurs evenimente decisive: de la Războiul Rece, dominat de confruntarea între Uniunea Sovietică şi Statele Unite ale Americii, la puterea unipolară – a S.U.A.; de la sistemul colonial la formarea a zeci de state independente; de la primul zbor al omului în Cosmos la debarcarea pe Lună şi investigarea Planetei Marte.

Pe plan intern, s-a trecut de la ocupaţia sovietică la independenţa naţională, de la dictatură la democraţie, de la lichidarea analfabetismului la construirea centrului de fizică atomică de la Măgurele, de la manualele şcolare elaborate sub supravegherea consilierilor sovietici la realizare tratatului de Istoria Românilor. Şi exemplele ar putea continua.

Autorii lucrării de faţă s-au străduit să încadreze activitatea Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă în ansamblul vieţii interne şi internaţionale, evidenţiind locul şi rolul acesteia,  realizările obţinute şi  dificultăţile pe care le-a avut de înfruntat.

Beneficiind de faptul că în anul 2015 a fost constituită şi inventariată Arhiva Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, am inclus în volum mai multe copii după documente originale, oferind cititorilor posibilitatea de a veni în contact cu conţinutul acestora, precum şi cu spiritul şi limbajul vremii.

De asemenea, am realizat un număr consistent de fişe biografice – unele mai largi, altele mai succinte – pentru a se observa faptul că în fruntea acestei organizaţii s-au aflat personalităţi marcante ale ştiinţei naţionale şi chiar universale.

Ne-am străduit să asigurăm o ilustraţie sugestivă, care să completeze textul şi să ofere o imagine a acestei perioade semnificative din istoria României.

Autorii îşi fac o datorie de onoare din a mulţumi domnului prof. univ. dr. Vasile Cândea, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă, domnului inginer Mihai Căruţaşu, domnului profesor Andrei Petrescu şi celorlalţi colegi de la A.O.Ș.R. care au susţinut şi participat la munca de realizare a acestei cărţi.

Cele mai sincere mulţumiri domnului Ovidiu Enculescu şi colaboratorilor domniei sale, care au făcut posibilă apariţia acestui volum la prestigioasa Editură RAO în excelente condiţii grafice.

Autorii