978-606-8636-30-6 * ORHIDEELE – NESTEMATE ALE FLOREI SPONTANE DIN ROMÂNIA

Autor: Ana GUBANDRU TOMESCU

Anul apariţiei: 2018

Nr. pagini: 271 pagini (80 pagini color)

ISBN: 978-606-8636-30-6

Domeniu: Biologie – Floră

Disponibilitate: La cerere (55 lei)

Citește câteva pagini 

Despre carte: Cartea aduce în fața noastră lumea atât de deosebită a orhideelor, deosebită nu numai prin marea sa varietate și prin faptul că aceste plante populează aproape toate regiunile planetei, dar deosebită mai ales prin modul lor de înmulțire. Minusculele semințe ale acestor delicate flori nu pot încolți decât în prezența unei ciuperci cu care intră în simbioză, simbioză care se păstrează de-a lungul întregului ciclu de viață al plantei.

Prima parte a cărții este un periplu prin tot ceea ce este legat de lumea “uimitoare și fascinantă” a orhideelor: arealul de creștere, istoricul cunoașterii și cultivării acestora, taxonomia și evoluția orhideelor, particularități botanice, înmulțirea, modul de creștere și modul de viață al orhideelor și cultivarea orhideelor în condiții de climat rece. Acest prim capitol mai conține, printre altele, așa cum vedem în cuprinsul cărții, importanța și folosirea orhideelor, piața orhideelor, numele orhideelor, statutul ecologic, situația speciilor de orhidee pe plan mondial. Aflăm, astfel, extrem de multe informații despre prezentul și previziunile privind viitorul acestei mari grupe de plante care ocupă, după documentația autoarei, între 6-11% din numărul total al plantelor cu semințe.

Evident că partea a doua a lucrării, în care sunt descrise speciile de orhidee prezente pe teritoriul României, se bucură de o deosebită atenție. Practic, jumătate din volumul cărții, dacă dăm la o parte aparatul științific din final, este consacrat prezentării acestor mici minuni vegetale din flora spontană romanescă. Sunt tratate sistematic, pe subfamilii, triburi, genuri și specii, toate orhideele de pe pământul românesc. De fiecare dată, autoarea nu se oprește numai la prezentare, ci accentuează nevoia de protecție a ecosistemelor din care acestea fac parte, căci multe dintre orhideele descrise sunt specii rare, unele amenințate cu dispariția. Se insistă ca o parte din aceste plante, cu totul speciale, să primească statut de plante ocrotite așa cum au primit până acum doar două din reprezentantele acestei familii, papucul doamnei și sângele-voinicului.

Finalul acestei cărți include o serie de termeni botanici, entomologici, de ecologie și de practică agricolă precum și unii termeni medicali. Motivația este aceea că autoarea consideră că lucrarea nu se adresează numai specialiștilor, ci tuturor celor îndrăgostiți de natură.

Foarte interesantă este partea în care sunt prezentate multe personalități române și de pe alte meleaguri care și-au dedicat viața cunoașterii orhideelor și/sau altor elemente ale lumii înconjurătoare. Notele biografice conțin nu numai contribuția științifică a fiecărui om de știință, dar aduc și unele interesante fapte de viață. Studiul acestei părți ne descoperă faptul că în România am avut și avem o școală botanică de înalt nivel iar cercetătorii și profesorii români care s-au ocupat de acest domeniu stau cu cinste alături de corifeii mondiali ai botanicii.