978-606-8636-88-7 *** INSTITUTUL NAȚIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE MARINĂ „GRIGORE ANTIPA” CONSTANȚA REPERE ISTORICE – THE NATIONAL INSTITUTE FOR MARINE RESEARCH AND DEVELOPMENT “GRIGORE ANTIPA” CONSTANȚA HISTORICAL HIGHLIGHTS

Autori: ALEXANDRU Ș. BOLOGA

Traducere în limba engleză Alexandru Ș. Bologa și Silvana Cojocărașu

Anul apariţiei: 2022

Nr. pagini:  414

ISBN:  978-606-8636-59-7

Domeniu: Monografie

Disponibilitate: La cerere (125 lei)

Citește cartea   

Despre carte: Oamenii au fost întotdeauna fascinați de întinderile albastre, utilizând mediul marin mai întâi pentru procurarea hranei și deplasarea pe distanțe relativ scurte cu diferite tipuri de ambarcațiuni și apoi, pe distanțe din ce în ce mai lungi, în speranța că vor descoperi noi ținuturi cu resurse mai bogate.
Evident că au existat și oameni mai curioși, care la un moment dat au dorit să cunoască mai multe despre mediul marin. Printre aceștia se numără și fondatorii cercetării marine românești, ale căror eforturi deosebite pentru inițierea acestui tip de preocupare au fost admirabil prezentate de către autorul acestei monografii, dr. Alexandru Ș. Bologa. Domnia sa surprinde momente importante și bine documentate din viața și activitatea biologilor Emil Racoviță, fondatorul biospeologiei, Grigore Antipa, întemeietorul școlii românești de hidrobiologie și ihtiologie, precum și a lui Ioan Borcea, cofondator, alături de ceilalți doi savanți, al oceanografiei biologice românești. Fiind el însuși un biolog pasionat în același timp, de studiul macrofitelor marine din sectorul românesc al Mării Negre, dar și de istoria științei, autorul dedică un spațiu amplu și renumitului algolog român dr. Maria Celan, despre viața și activitatea căreia a scris o carte, mai ales că a avut onoarea să o cunoască personal și să-i fie discipol. Un alt reputat specialist prezentat în cadrul acestei monografii a cercetării marine românești este dr. ing. piscicol Ileana Cautiș, ale cărei cercetări asupra ihtiofaunei din Marea Neagră au fost extinse și către cunoașterea celei din zona nord-vest africană a Oceanului Atlantic, la acea vreme România organizând expediții de pescuit, dar și de cercetare științifică și în alte zone marine decât cea românească.