978-630-6518-28-9 * PROF. DR. ING. EUGEN PRUTESCU (1903-1964) – UN STROP DE LUMINĂ ÎNTR-O MARE ISTORIE


Autor: Gallia Butnaru

Anul apariţiei: 2023

Nr. pagini: 143 pagini

ISBN:  978-630-6518-28-9

Biografie 

Disponibilitate: La cerere

Citește câteva pagini/Read a few pages 

Despre carte / About the book

 

Cartea “O picătură de lumină într-o mare istorie” evocă evenimente, oameni și documente care au jucat roluri esențiale în dezvoltarea și instituționalizare a învățământului superior agricol în vestul României.
Cu toate acestea, nu a fost un proces ușor.
Timp de peste 10 ani, informații cruciale au fost adunate de la oameni ale căror
singurele înregistrări erau stocate în amintirile lor, eforturile de-a lungul vieții ale unor oameni ale căror fapte mai mari sau mai mici au fost fundamentale pentru înființarea  universității noastre.
Timp de 69 din cei 78 de ani de istorie ai universității noastre, am servit alături de acești academicieni, lucrând cu ei și cu studenții noștri, contribuind cu toții la edificarea instituției.
Privite din prezent, majoritatea acțiunilor noastre pot părea inconsecvente, dar aceste realizări minore vor deveni baza universității noastre actuale.
Cartea este construită în jurul unui nume, profesorul Eugen Prutescu, care a militat pentru crearea unei școli de învățământ superior în Banatul istoric, o regiune agricolă bine dezvoltată. În 1921, marele agronom Gheorghe Ionescu Șișești, considera că agricultura practicată în Banat este la un nivel avansat, similar cu cel din Statele Unite ale Americii.

Eroul meu și personajul central al acestei cărți, profesorul Eugen Prutescu, care mi-a fost profesor și decan de an, a colaborat cu mine în perioada studenției și apoi m-a îndrumat în timpul stagiului meu la Gara Podul Modoș. Sub mentorat, mi-am pregătit teza de stat și am scris lucrări științifice. Relația noastră ca profesioniști a fost definită reciproc de prietenie și apreciere respectuoasă.
Profesorul Prutescu era ca un vulcan, o forță a naturii cu un singur scop: să construiască marile sere și câmpurile experimentale ale Fermei Podul Modoș, laboratorul de cercetare legumicolă al universității noastre. Reflectând asupra numeroaselor sale realizări, le consider remarcabile. El s-a dedicat colecției, evaluării și valorificării resurselor genetice vegetale autentice recoltate din județul Banat. A brevetat roșia Ileana, printre alte realizări. Însă vremurile nu i-au permis să valorifice pe deplin rezultatele sale științifice și, prin urmare, multe
din datele sale rămân neutilizate. Și-a dedicat întreaga viață cultivării legumelor, fermierilor și educației altora.
Dacă ar fi întrebați astăzi “ce vă amintiți despre profesorul Eugen Prutescu?”
Aceștia ar răspunde:
A fost un profesor total atipic…;
A fost un suflet mare și neobosit…;
A fost un răscumpărător care ura oportunismul…;
A fost un om mare…;
A fost un războinic…;
A fost vesel…;
Aprecia buna dispoziție, fiind el însuși destul de plin de umor.

 

Prof. univ. dr. Gallia Butnaru

 

The book “A Drop of Light in a Great History” brings to mind the events, people and documents which played critical roles in the development and institutionalization of higher agricultural education in Western Romania.
However, it was not an easy process.
For over 10 years, crucial information has been gathered from people whose only records were stored in their memories, the lifelong endeavors of people whose
greater and lesser deeds were foundational to the establishment of our university.
For 69 of the 78 years of our university’s history, I served alongside these academics, working with them and our students as we all contributed to the institution’s edification.
Viewed from the present, most of our actions may seem inconsequential, but those minor accomplishments would become the basis of our current university.
The book is constructed around a name, Professor Eugen Prutescu, who campaigned for the creation of a higher education school in the historic Banat, a
well-developed agricultural region. In 1921, the great agronomist Gheorghe Ionescu Şişeşti, considered that the agriculture practiced in Banat is at an advanced
level, similar to that of the United States of America.

My hero and the central character of this book, Prof. Eugen Prutescu, who was my teacher and Dean of the year, collaborated with me during my student days and then guided me through my internship at Podul Modoş Station. Under his mentorship, I prepared my State Thesis and wrote scientific paper. Our relationship as professionals was mutually defined by friendship and respectful appreciation.
Professor Prutescu was like a volcano, a force of nature with only one goal: to build the great greenhouses and the experimental fields of the Podul Modoş Farm, our university’s very own research vegetable laboratory. Reflecting upon his many achievements, I consider them remarkable. He dedicated himself to the collection, evaluation and recovery of authentic vegetable genetic resources harvested from Banat County. He patented the Ileana tomato, amongst other accomplishments. But the times did not allow him to fully capitalize on his scientific results and thus much of his data remains unutilized.
He dedicated his whole life to vegetable farming, farmers, and the education of others.
If asked today “what do you remember about Professor Eugen Prutescu?”
These would answer:
He was a totally atypical Professor…;
He was a great and tireless soul…;
He was a redeemer who hated opportunism…;
He was a big man…;
He was a warrior…;
He was cheerful…;
He appreciated good humor, being rather humorous himself.

 

Prof. Gallia Butnaru