Coordonatori: prof. univ. dr. Valentin CIORBEA, dr. Corina-Mihaela APOSTOLEANU, dr. Luminița STELIAN
Anul apariţiei: 2018
Nr. pagini:
ISBN: 978-606-8636-54-2
Domeniu: Istoriografie
Disponibilitate: La cerere (45 lei)
Despre carte: Fiind o lucrare destinată cunoașterii realităților din localitățile dobrogene, în Anul Centenar, 2018 și la împlinirea celor 140 de ani de la Unirea Dobrogei, cu România, volumul de față este un material de referință necesar tuturor celor care studiază devenirea istorică a provinciei istorice dintre Dunăre și Mare.
Volumul se bazează pe textele furnizate de Primăriile celor treizeci și două de localităţi dobrogene: municipii, orașe și comune, așa cum au fost ele concepute, de autorii lor. Specificăm, că de la început au fost fixate, încă de la primul mesaj de anunț al proiectului către autoritățile locale respective, fiind menționate, cerințele legate de conținutul și forma textului, precum și de iconografie, iar instituţiile administraţiei publice locale, care au răspuns demersului nostru editorial s-au conformat.
Unele dintre texte sunt semnate, în mod explicit, de primarii localităților respective, în timp ce altele sunt fără semnătură. Editorii au luat în considerare aceste situații diferite și le-au păstrat, ca atare, în volum. Pentru o imagine completă a localităţilor, volumul cuprinde şi o lista nominală a primarilor localităţilor prezente în volum“, menționează, în „Notă asupra ediției“, dr. Corina-Mihaela Apostoleanu.
Coordonatorii cărți au ales ca fiecare localitate să fie reprezentată de imaginea clădirilor Primăriei, unităților de învățământ și ale așezămintelor religioase ale diferitelor culte religioase, având în vedere caracterul multietnic al Dobrogei.
Cartea apare sub egida a trei instituții: Consiliul Județean Constanța, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ și Academia Oamenilor de Știință din România.