978-606-8371-79-5-ghid-de-interpretare-a-imaginilor-ct-si-rmn-atlas-de-anatomie-sectionala-vol-I-II


Autori: Traian TRANDAFIR, Mihaela GHEORGHIU, Corneliu DIMITRIU

Anul apariţiei: 2013

Nr. pagini:200

ISBN:978-606-8371-79-5

Domeniu: Medicina

Disponibilitate:

Citește câteva pagini

Despre carte: Atlasul de anatomie secțională elaborat de colegii: dr. Traian Trandafir, endocrinolog, conferențiar universitar, dr. Mihaela Gheorghiu, medic specialist radiognostic, lector universitar și dr. Corneliu Dimitriu, medic specialist chirurg, este un ghid de interpretare a imaginilor computer tomograf și rezonanță nucleară, care completează un hiatus din literatura de specialitate legat de absenţa unui ghid de referinţă a succesiunii structurilor anatomice, aşa cum nevoile din practica imagistică o cer pentru un diagnostic rapid şi corect. Trebuie să pornim în această prezentare de la ideea că nu putem nega dreptul anatomiei secţionale de a fi primul pas în procesul de comparaţie a imaginilor generate de computerul tomograf şi de rezonanţa magnetică nucleară. Acest fapt este extrem de util pentru comparaţia care stă la baza procesului de gândire logică care stabileşte diagnosticul întinderea leziunilor, implicarea structurilor de vecinătate (gradul de abatere de la imaginea normală cu toate variantele ei individuale), ansamblu care va dicta atitudinea terapeutică şi chiar prognosticul bolii. Cele aproape 500 de imagini ale celor mai multe regiuni anatomice prezentate în 3 planuri de coordonate oferă utilizatorului o viziune exhaustivă a zonei investigate care poate fi urmărită apoi din aproape în aproape în raporturile ei spaţiale, evoluţia în timp şi evaluarea prognosticului.
Imaginile desenate cu atenţie deosebită, putem spune cu talent chiar, atestă un efort considerabil din partea autorilor, efort în care fiecare detaliu anatomic este uşor identificat, deşi prezentat într-o manieră monocromatică. Acest fapt ar putea constitui un avantaj real în interpretare, fiind mai apoape de imaginea filmului radiologic. Volumul poate fi utilizat de către studenţi în cadrul studiului clasic anatomic sau ca manual indispensabil în formarea specialistului în imagistică. Utilizatorii pot folosi o metodă interactivă de studiu, intervenind cu un cod de culori direct pe text ceea ce uşurează considerabil procesul de memorare.
Pentru ceilalţi medici poate fi un memento pentru actualizarea la nevoie a raporturilor anatomice necesare interpretării unui rezultat furnizat de aparatura imagistică. Legenda, care foloseşte nomenclatura internaţională, este un atu care face accesibilă informaţia conţinută în volum , în oricare din limbile pământului. Considerăm această iniţiativă editorială un ajutor care nu trebuie să lipsească din fondul de carte de bază al bibliotecii oricărui medic practicant, sau instituţii de învăţământ superior medical.